Gezond ontbijt
Een gezond ontbijt op tafel zetten, het lijkt makkelijker dan het is.
Sommige merken spelen handig in op de gezondheidstrend en proberen hun (ongezonde) ontbijtproducten ‘gezond’ te verkopen: denk maar eens aan de reclame van Nutella, zogezegd met melk en hazelnoten, maar in werkelijkheid heeft Nutella suiker en palmolie als voornaamste ingrediënten!
Alles lijkt heel gezond en natuurlijk, maar in feite is dit een ontbijtproduct vol vet en suikers, een echte dikmaker dus. Let er dus goed op dat je gezond ontbijt met zoveel mogelijk natuurlijke producten.
Een gezond ontbijt levert je voldoende energie, maar bevat geen onnodige suikers en vetten. Veel ontbijtproducten lijken gezond (verheerlijkt door televisiereclame), maar zijn dat helemaal niet: ze zitten bomvol verborgen calorieën.
Denk bijvoorbeeld maar aan brood of ontbijtgranen: hier zitten wel veel gezonde vezels in, maar helaas bevatten ze ook veel suiker. Sinaasappelsap uit de supermarkt is een klassieker bij het ontbijt, maar hoort gek genoeg niet thuis in een gezond ontbijt. Per glas bevat het meer calorieën dan een wijntje op het terras!
Zonde, zeker wanneer je juist een beetje op de lijn let.
Maar als er zoveel valkuilen zijn, hoe doe je dat dan, een gezond ontbijt?
Een gezond ontbijt, zo doe je dat
Een gezond ontbijt is een ontbijt dat genoeg voedingsstoffen, vitamines en mineralen bevat. Je moet er immers een paar uur mee vooruit kunnen op je werk, op school of in de collegebanken.
Eiwitten
Een goed, gezond ontbijt bestaat uit voldoende eiwitten, die ervoor zorgen dat je niet binnen een uur weer honger hebt. Eiwitten haal je uit een gekookt of gebakken eitje (natuurlijk!), maar ook kippewit en kalkoenwit bevatten veel eiwitten en weinig vet. Vegetariër? Haal dan je eiwitten uit peulvruchten en noten.
Ook zuivel bevat eiwitten, maar gebruik voor een gezond ontbijt het liefst magere producten zoals magere kwark, yoghurt of melk, die je voorzien van een goede dosis eiwitten zonder het extra vet.
Vezels
Daarnaast heb je voor een gezond ontbijt ook vezels nodig, die je uit granen of fruit haalt. Schil het fruit bij voorkeur niet: de meeste vezels zitten in de schil! Let er dan wel op dat het fruit onbespoten is, of was het goed.
Eet de granen zoveel mogelijk onbewerkt: eet havermout, of koop muesli met vruchten in plaats van krokante muesli met chocolade. Er zijn genoeg alternatieven waarmee je een gezond ontbijt op tafel kunt zetten.
Gezond ontbijt: de voordelen
Als je gezond ontbijt, heb je genoeg energie om de dag fit te beginnen. Je voelt je energieker en kunt geconcentreerder werken. Daarnaast zorg je ervoor dat je lichaam wakker wordt: doordat je gezond ontbijt, geef je je lichaam brandstof om te verbranden.
Zeker als je wilt afvallen, is een gezond ontbijt een noodzakelijke start van je dag!