Gezond
Vermageren

Soep dieet

Wat is het soep dieet ?

Het soep dieet bestaat uitsluitend uit het opnemen van soepen, dit soort dieet werkt op tal van basis principes in het lichaam:

– De eerste soep diëten bestonden uit het eten van kool soep. Het ging erom tijdelijk (tijdens het dieet) de calorie inname te beperken tot een zo laag mogelijk niveau. In dit stadium kregen de meeste mensen knagende honger en werden deze trouwens uitermate zwak. Het ging puur om gewichtsverlies, gewicht die er nadien heel erg snel terug bijkwam. Hedendaagse soep diëten werken op het gewicht en de gezondheid van de mens doordat ze ook door een detox periode moeten. Ze geven een volledige zuivering van het lichaam en vooral het spijsverteringsstelsel.

-In recente onderzoeken werd duidelijk dat veel vocht de spijsvertering (het splitsen van koolhydraten, eiwitten en vetten) vertraagt waardoor je veel langer een volle maag gewaar wordt. Dit resulteert automatisch in een minder groot hongergevoel en is de eerste stap naar vermagering. Het belangrijkste punt hierbij is dat het niet genoeg is om puur water te drinken omdat dit voorbij het voedsel stroomt en snel opgenomen wordt in de bloedbaan, zonder vertragend effect op de spijsvertering.

-Water heeft de eigenschap om vertering te vertragen en een vol gevoel te geven in de maag. Naast alle nodige vitamines en mineralen brengt soep ook veel vocht binnen die zorgt voor de voorgenoemde effecten.


 

Is het soep dieet gevaarlijk of gezond ?

Het enige soep dieet waar grote gevaren aan vast hangen is het koolsoep dieet. Tot voor kort was dit dieet zeer populair door het snelle gewichtsverlies die je kon bekomen. (Er werd beweerd dat je tot zeventien kilo kon verliezen in een week tijd) Het dieet zelf is een ware hel om te doorstaan, je leeft 7 dagen uitsluitend op kool soep, een waterige substantie waar bijna geen voedingswaarde aan vasthangt. Daarnaast mocht je volgens de richtlijnen geen extra groenten, fruit of andere voedingswaren eten. Het ligt echter aan de basis van veel fysieke ongemakken en winderigheid. Je krijgt je gewicht trouwens meteen na het stopzetten ervan terug.

Het grootste probleem komt pas na een week dit koolsoep dieet te volgen, er steken zich voedingstekorten de kop op waardoor je lichaam eigen spierweefsel gaat afbreken om te overleven.

Een mens moet altijd en overal trachten een juist uitgebalanceerd dieet te volgen met genoeg bouwstoffen, vitamines en mineralen. Dit alles kan je terugvinden in een gevarieerd soepdieet waarin vele verschillende groenten en vetten worden gebruikt. Je schotelt jezelf telkens andere soepen voor die je gezondheid helpen en waar je trouwens volop van kan genieten. Het wordt altijd aangeraden om naast het eten van de soepen ook een dagelijkse dosis fruit te eten.

 

 Soep dieet, tot 7 kilogram in 7 dagen tijd.

 • Dag1:  Door het soepdieet zal het lichaam moeten wennen aan het nieuwe voedingspatroon. Je zal op de eerste dag veel soep moeten eten. Hier mag je zo veel groenten in gebruiken als je wilt. (Onderaan kan je een perfect en lekker soep recept vinden voor dit dieet) Je kan dus gedurende de dag veel groentesoep eten om zo geen honger te krijgen. Let altijd op een voldoende hoge zout inname. Let op! Meer dan de dagelijkse hoeveelheid zout (maximum 6 gram) is ongezond voor het lichaam en kan negatieve effecten hebben op de nieren. Op de eerste dag mag je ook beperkt fruit eten. Hierbij moet je fruit met veel koolhydraten, zoals bananen, vermijden. Twee tot drie stuks fruit is voldoende voor deze dag.

 • Dag2:  Voornamelijk hetzelfde als dag 1. Echter vervang je het fruit met een aardappel ter grootte van jouw vuist. Deze kun je op verschillende manieren bereiden. (vermijd extra vetstoffen)

 • Dag3:  Consumeren van grote hoeveelheden soep en groenten. Probeer voor jezelf een goede combinatie van deze twee te vinden, zodat je weet wat je nodig hebt op een dag. Dit is belangrijk om jezelf goed te voeden. Wees niet bang dat je te veel groenten eet. Het lichaam heeft deze voedingsstoffen in de groenten nodig.

 • Dag4:  Naast de dagelijkse consumptie van soep mag je als toevoeging vandaag een hele banaan eten. Groenten mogen onbeperkt gegeten worden.

 • Dag5:  Vleesdag. Je mag hierbij tot 300 gram rund- of kippenvlees eten. Je kunt er voor kiezen om deze te gebruiken in een soep, zoals kippensoep, of deze los te eten. Wanneer je het vlees gaat braden mag je niet te veel boter of olie gebruiken.

 • Dag6:  Je mag opnieuw een stukje vlees bij je soep consumeren.

 • Dag7:  Naast soep eet je op deze dag een flinke portie rijst. Hiermee vul je de koolhydraten die je zo veel mogelijk hebt vermeden deze week weer aan, zodat het lichaam weer goed kan functioneren.

 Soepdieet Ingrediënten

 • halve (of hele, naar wens) witte kool
 • 3 tomaten
 • 3 wortels
 • 1 bos soepselder
 • +/- 10 champignons
 • 6 grote lente uien
 • 2 groene paprika’s
 • 2 vetarme bouillonblokjes
 • 1,5 literwater
 • peper en eventueel (heel weinig) zout
 • eventueel wat curry of cayennepeper

 Soepdieet bereiden

Stap 1:
Begin met het fijnsnijden van de lenteuitjes. Fruit de uitjes daarna in een pan met een dikke bodem; roer de uitjes voordurend goed door, zodat ze niet aanbakken, en zodat de smaak goed vrijkomt. Doe dit ongeveer 5 minuten.

Stap 2:
Snijdt de steeltjes van de paprika af, en snijd de paprika in de lengte door midden, zodat je de zaadjes kunt verwijderen. Snijd de pepers daarna in kleine stukjes, en voeg dit toe in de pan.

Stap 3:
Maak de witte kool schoon door de buitenste bladeren te verwijderen. Gebruik een halve tot een hele kool, naar wens. Voeg de stukjes kool toe aan de pan.

Stap 4:
Maak de wortels, champignons, selderij schoon en snijd alles in kleine stukjes. Voeg ze stuk voor stuk toe aan de pan met uitjes. Snijd vervolgens de tomaten in stukjes en voeg ook die toe aan de pan.

Stap 5:
Voeg ongeveer 2,5 tot 3 liter water samen met de bouillonblokjes toe aan de pan en breng alles aan de kook. Voeg naar smaak wat peper en zout toe, maar wees vooral met het zout heel zuinig.

Partners | Adverteren | Contact | Privacy | Disclaimer
© 2024 · gezondvermageren.be Merken en domeinen zijn eigendom van Internet Ventures. Website beheerd door Volo Media.