Gezond
Vermageren

Dukan dieet

Het Dukan dieet is een variant van het proteïnedieet en is uitgevonden door de Franse dokter Pierre Dukanen en bestaat vooral uit het beperken van vetten en koolhydraten in je voeding.

In plaats van de vetten en koolhydraten eet je meer proteïnen. Doordat je zo weinig koolhydraten en vetten binnenkrijgt, zal het lichaam aangespoord worden om gebruik te maken van de eigen vetreserves om zo de spieren te kunnen voeden.

De proteïnen zorgen er echter voor, dat je je wel verzadigd voelt. Je hebt dus geen hongergevoel en voelt je fit tijdens het Dukan dieet, terwijl je afvalt.

Het Dukan Dieet boek is eveneens in het Nederlands verkrijgbaar.

Hoe werkt het Dukan dieet?

Het dieet is opgedeeld in 4 verschillende fases die je zouden helpen om gemakkelijker je streefgewicht te bereiken (en onder controle te houden).

Gedurende de eerste fase, de aanvalsfase, val je volgens voedingsdeskundige Dukan gegarandeerd 4 tot 6 kilo af en dat in ongeveer 1 week. Je eet dan voornamelijk vlees, vis, proteïnen en zuivel.

Vervolgens is er de zogenaamde doorloopfase, waarbij je wekelijks zal afvallen dankzij een afwisseling van groenten en proteïnen. Deze fase duurt tot je je streefgewicht bereikt hebt.

Om vervolgens het jojo-effect tegen te gaan, volgt er een consolidatiefase en na het dieet is er nog een stabilisatiefase waarbij je je 1 dag per week aan een puur-proteïne regime moet houden, om zo te voorkomen dat je weer aankomt in gewicht.

Dukan dieet: gezond of niet?

Het Dukan dieet is erg populair omdat je snel en veel kan afvallen, terwijl je toch nog veel mag eten en dus nauwelijks te kampen hebt met een hongergevoel. Bovendien geven veel mensen met overgewicht aan dat het Dukan dieet zelfs op lange termijn goed vol te houden is.

Maar critici vinden het Dukan dieet ongezond, omdat het erg belastend zou zijn voor de nieren.

Daarnaast zou het onvoldoende vezels bevatten voor een evenwichtig voedinsgpatroon en zou de zoutinname tijdens het dieet te hoog zijn. Het blijft ook verstandig om je voeding tijdens dit dieet aan te vullen met een voedingssupplement, om een tekort aan vitamines en mineralen te voorkomen.

| Partners | Adverteren | Contact | Privacy | Disclaimer |