Gezond
Vermageren

Paleodieet

Het paleodieet (ook bekend als paleolithisch dieet of jager-verzamelaardieet) is een relatief modern dieetplan dat gebaseerd is op de voeding van de menselijke voorouders in het paleolithicum (een periode van 2,5 miljoen jaar tot 10 000 jaar geleden).

De bedoeling is eigenlijk heel eenvoudig: eet zoals de oermens deed en je valt af!

De gastro-enteroloog Walter Voegtlin populariseerde het dieet in de jaren 70 van de vorige eeuw, waardoor het concept overgenomen en aangepast werd door verschillende voedingsdeskundigen.

Zij geloven dat een terugkaar naar een paleolithische (oeroude) manier van eten de oplossing bij uitstek is om gezond te vermageren.

Hoe werkt het paleodieet?

Het hedendaagse paleodieet bestaat voornamelijk uit vlees van dieren die zich met grassen gevoed hebben, fruit, vis, wortels, noten en groenten. Je mag geen peulvruchten, zuivel, zout, granen, verwerkte oliën, geraffineerde suikers of verwerkte producten eten: zo veel mogelijk vers en onbewerkt is het devies.

Men gaat er bij deze afslankmethode vanuit dat de moderne mens sinds de intrede van de landbouw genetisch bijna niet veranderd is, vandaar dat het ideale paleo-dieetplan lijkt op het eetpatroon van onze voorouders.

Is het paleodieet gezond?

Er zijn heel wat antropologen en diëtisten die het paleodieet bekritiseren.

Verscheidene studies hebben aangetoond dat het dieet ongezond zou zijn, vooral omdat je niet genoeg van alle voedingsmiddelen binnen krijgt.

Bovendien worden de effectiviteit en de logica van het dieet sterk in twijfel getrokken: het is algemeen bekend dat oermensen niet lang leefden, onder andere door hun dieet en ziektes.

Desalniettemin zijn er ook voedingsdeskundigen voorstander van deze afslankmethode: zij denken dat je een gezond en fit lichaam kan krijgen en behouden door te eten als een oermens.

Partners | Adverteren | Contact | Privacy | Disclaimer
© 2024 · gezondvermageren.be Merken en domeinen zijn eigendom van Internet Ventures. Website beheerd door Volo Media.