Gezond
Vermageren

Koolhydraatarm dieet

Een koolhydraatarm dieet (ook bekend als weinig-koolhydratendieet) is een dieet waarbij de consumptie van koolhydraten beperkt wordt. Koolhydraten zitten vooral in ongezonde snacks zoals koekjes en chips, maar ook in brood, aardappelen en fruit.

Vooral suikers zijn een rijke bron van koolhydraten. Tijdens het koolhydraatarme dieet eet je dus nauwelijks koolhydraten: dit compenseer je door meer voedingsmiddelen te nemen die rijk zijn aan proteïnen en eiwitten, zoals eieren, vlees en kaas.

Hoe werkt een koolhydraatarm dieet?

Voedingsmiddelen die veel verteerbare koolhydraten bevatten worden bij dit dieet beperkt of vervangen door middelen met een lagere hoeveelheid koolhydraten. Ook worden deze vervangen door voedingsmiddelen die een hoger proteïne- en vetgehalte bevatten.

Kort samengevat wordt de calorische inname bij dit dieet dus beperkt door het verminderen van de consumptie van koolhydraten (20 tot 60 gram per dag). Ter compensatie voor dat deel van de calorieën die afkomstig waren van de koolhydraten, zal je meer proteïnen en vetten mogen eten.

Voortaan zeg je dus nee tegen boterhammen, aardappelen en pasta en geef je de voorkeur aan bladgroenten, vlees, kaas, sojaproducten en vis.

Koolhydraatarm dieet: fases

De beperkte inname van koolhydraten gebeurt in fases: in de eerste fase eet je bijna geen koolhydraten en in de twee daaropvolgende fases worden er telkens wat koolhydraten bij gevoegd. Dit is nodig omdat je niet je hele leven dit dieet kunt volgen: je zou dan een groot tekort aan koolhydraten krijgen.

Koolhydraatarm dieet: gezond of niet?

Een koolhydraatarm dieet is volgens critici niet gezond omdat koolhydraten de belangrijkste energiebron van het menselijke lichaam zijn. Wanneer er een tekort aan koolhydraten is, kan dat bijdragen tot serieuze lichamelijke klachten.

Je hebt koolhydraten (waaronder suikers) nodig om je spieren goed te laten functioneren, maar ook voor je concentratie zijn koolhydraten essentieel. Enige voorzichtigheid is dus aan te raden wanneer je met dit dieet wil beginnen.

Desalniettemin zijn er heel wat dieetgoeroes voorstander van een koolhydraatarm dieet. Zij beweren dat dit dieet, mits een gezonde aanpak, zeer effectief is om snel af te vallen. Er zijn zelfs experts die beweren dat laag-koolhydraat diëten ziekten als kanker en diabetes kunnen verhelpen of voorkomen.

Partners | Adverteren | Contact | Privacy | Disclaimer
© 2024 · gezondvermageren.be Merken en domeinen zijn eigendom van Internet Ventures. Website beheerd door Volo Media.