Gezond
Vermageren

Alles over krachttraining en afvallen

Zou jij graag wat extra kilo’s verliezen? Je kan hiervoor letten op je algemene voeding, maar ook intensief gaan sporten. Cardio is ideaal om overbodige kilo’s kwijt te raken, krachttraining om je spieren op te bouwen. Maar krijg je ook je gedroomde summerbody enkel en alleen door krachttraining? In dit artikel vertellen we er meer over.

Hoe val je af en wat is krachttraining?

We maken je eerst vertrouwd met de begrippen krachttraining en afvallen. Wat houden ze precies in?

Het concept van afvallen is eigenlijk heel simpel, je moet ervoor zorgen dat je minder calorieën binnenkrijgt dan dat je er verbruikt. Als reactie hierop zal je lichaam de opgebouwde vet- en spiermassa verbranden. 

Als je enkel maar sport om dat cijfertje op de weegschaal te doen dalen, is met krachttraining afvallen niet per se waar je aan denkt. Wanneer je traint breek je spieren af. Door voldoende te slapen en een gezond voedingspatroon aan te nemen bouwen deze spieren terug op tot een sterkere versie. Hierdoor zal je er beter gevormd uitzien en een strakker gevoel krijgen.  Spieren wegen echter meer dan vet, je zal na intensieve krachttrainingen dus eerder aankomen dan afvallen. Bovendien zorgt de opbouw van spiermassa ervoor dat je veel honger krijgt. Je spieren zullen roepen om voedingsstoffen om zo te herstellen van de training, wat tot enorme eetbuien kan leiden. Belangrijk is dat je dan de juiste voeding eet. 

Het nut van krachttraining tijdens het afvallen

Als je op een gezonde manier wilt afvallen terwijl je aan krachttraining doet, zal je gewicht dus eerder hetzelfde stijgen. En toch ben je dan op de goede weg! Krachtoefeningen zijn niet onnodig tijdens je vermageringsproces. Spieren verbranden namelijk meer calorieën. Kijk dus zeker goed naar jezelf in de spiegel. Je verliest misschien geen kilo’s maar wel vet. Als je enkel en alleen maar gefocust bent op vermageren, door bijvoorbeeld weinig te eten zal je naast vet ook spiermassa verliezen. Mensen die op korte tijd veel gewicht verliezen kunnen last krijgen van hangend vel. Krachttraining kan dan enorm nuttig zijn om je hangend vel terug op te vullen. Je zal je spiermassa behouden maar toch van dat overtollig vet afraken. Belangrijk hierbij is dat je gezond blijft eten, zonder voeding kan je lichaam niet werken, ook niet sporten. Ideale voeding na krachttraining is een eiwitrijke maaltijd. Eiwitten zijn calorie arm maar geven je toch tal van energie en zorgen voor een goede opbouw van je spieren. Je vind ze onder meer in kip, zalm, eieren en melkproducten.

Houd je vetpercentage in de gaten

Zorg er dus altijd voor dat je op een juiste manier afvalt. Doe het zeker niet te intensief, dat is niet gezond voor je lichaam. Voor het beste resultaat zal je moeten blijven eten! Om er zeker van te zijn dat je vet aan het verliezen bent en niet de combinatie van spieren en vet kun je je eigen vetpercentage meten. Dat kan via specifieke weegschalen en scans. Verschillende sportscholen en diëtisten kunnen je hierbij helpen. je kan de test ook zelf doen. Ondanks dat spieren veel meer wegen dan vet, zijn ze veel compacter. Geeft de weegschaal hetzelfde gewicht aan, maar krijg je die broek niet meer dicht zonder riem? Dan ben je goed bezig!

Ieder lichaam werkt anders

Afvallen en spieropbouw is geen exacte wetenschap. Bepaalde mensen hebben van nature meer aanleg voor één van deze twee. Als je niet direct resultaat zou ondervinden, geef dan vooral de moed niet op!

Leave a Reply

Partners | Adverteren | Contact | Privacy | Disclaimer
© 2024 · gezondvermageren.be Merken en domeinen zijn eigendom van Internet Ventures. Website beheerd door Volo Media.