Gezond
Vermageren

De voordelen van collageen eiwitten bij een dieet

collageen eiwitten

Je hebt ongetwijfeld van collageen gehoord, maar weet je ook wat het precies doet? Dit eiwit is te vinden in de huid, botten, spieren, ligamenten, bindweefsel en is verantwoordelijk voor de structurele ondersteuning en elasticiteit van zowel spieren als huid! Naarmate we ouder worden, produceert ons lichaam van nature steeds minder collageen. Daarom is het belangrijk dat we niet alleen voldoende collageen binnenkrijgen als we jong zijn, maar ook als we ouder worden. Wij hebben voor jou 4 verrassende voordelen van collageen eiwitten bij een dieet op een rijtje gezet!

Verbetert de huid, haar en nagels

Een belangrijk eiwit bij de opbouw en het onderhoud van de huid is collageen. Een afname van collageen resulteert in een minder elastische en lossere huid, waardoor na verloop van tijd langzaam plooien of rimpels ontstaan, wat leidt tot fijne lijntjes en een verslapte huid. Collageen is ook één van de primaire bouwstenen van onze nagels en helpt daarom ook om ze te versterken.

Ondersteunt de gezondheid van botten en gewrichten

De structuur van onze botten bestaat voor het grootste deel uit calcium en collageen, die ons helpen sterk te blijven. We weten allemaal dat het nemen van calcium helpt om de botten gezond te houden, maar wist je dat een dagelijkse portie collageen peptiden ook kan helpen? Verschillende studies tonen aan dat een dagelijkse inname van 10 g collageen peptiden gedurende 4 tot 24 weken de dichtheid van de botmassa kan verhogen. Het kan ook heilzaam zijn bij het verzachten van gewrichtspijn. 

Verhoogt atletische prestaties en herstel

Collageen supplementen zijn het perfecte eiwit om voor en na het sporten te consumeren. Ze helpen het eiwitgehalte van de spieren te behouden en te herstellen. Het nemen van collageen supplementen kan de kracht en spiergroei versterken bij mensen met een leeftijdsgebonden spiermassaverlies. In combinatie met weerstandstraining kunnen collageen eiwitten ook helpen om grotere en sterkere spieren op te bouwen. Collageen peptiden, die bestaan uit 20% glycine en 8% arginine, kunnen de synthese van creatine in het lichaam helpen. Van creatine is aangetoond dat het de prestaties tijdens korte trainingsperiodes helpt verbeteren, waardoor sporters hun lichaamsmassa kunnen vergroten en hun lichaamsvetpercentage kunnen verlagen.

Verbetert de spijsvertering en bevordert de darmgezondheid

De binnenbekleding van onze darmen bestaat uit slechts één laag cellen, het epitheel. Elke dag ondergaat dit darmslijmvlies slijtage door het afbreken van voedsel, het opnemen van voedingsstoffen, het elimineren van afvalstoffen en het omgaan met stress. Deze slijtage kan de darmwand verzwakken, waardoor voedsel, infecties en giftige stoffen via de darmwand in de bloedbaan terecht kunnen komen. Dit staat bekend als lekkende darm en resulteert in ontstekingen, voedselovergevoeligheden, slechte opname van voedingsstoffen en auto-immuunziekten. Het kan vervelende symptomen veroorzaken zoals diarree, maagklachten, een opgeblazen gevoel, vermoeidheid, voedselallergieën, constipatie en zelfs ondervoeding. Vitaminen en mineralen gaan dwars door je systeem in plaats van geabsorbeerd te worden. De aminozuren in collageen stimuleren de weefselgroei, wat kan helpen om deze lekken te helen en te dichten en de darmgezondheid te verbeteren. 

Na het lezen van dit artikel ben je helemaal klaar om collageen eiwitten aan je dieet toe te voegen!

Leave a Reply

Partners | Adverteren | Contact | Privacy | Disclaimer
© 2024 · gezondvermageren.be Merken en domeinen zijn eigendom van Internet Ventures. Website beheerd door Volo Media.